BOKA ONLINE Tegnérgatan 37

08-34 21 22

Stressfraktur i höften


Stressfraktur i höften

Stressfraktur uppstår när skelettet inte klarar av den kraft den utsätts för. Skadan utvecklas under en längre tid men resultatet är precis som en vanlig fraktur, benet spricker eller går av. Detta är en allvarlig idrottsskada och förekommer framförallt i uthållighetsidrotter som t.ex. löpning och orientering. Orsaken till en stressfraktur kan vara att musklerna som i vanliga fall dämpar kroppen från stötar när du tränar är så uttröttade att dom inte orkar det längre. Då börjar skelettet ta upp stötarna istället vilket först leder till ömhet och svullnad i skelettet och tillslut frakturer i form av sprickor i skelettet. Bristande återhämtning mellan träningspassen eller långvarig näringsbrist kan också vara en bidragande orsak till en stressfraktur. De vanligaste delarna av skelettet att drabbas av en stressfraktur är benen i foten, skenbenet eller vadbenet. Stressfrakturer i höften är inte lika vanligt, men dom förekommer. Då sitter frakturen oftast på lårbenshalsen.

Symtom på Stressfraktur i höften:

Stressfrakturen uppkommer plötsligt med en huggande smärta, vid ett enstaka tillfälle,  men har orsakats av en längre tids belastning. Du kan oftast gå obehindrat, men vid större belastning som t.ex. löpning eller hopp så kommer smärtan, den kan även hålla i en stund efter belastning. Smärtan vid en stressfraktur i höften ter sig som värk i ljumsken och ibland ner längs insidan av låret och insidan av knät. Du kan få en successivt minskad styrka i musklerna runt höften pga att smärtan inaktiverar musklerna. Symtomen vid en stressfraktur i höften liknar andra överbelastningsbesvär i samma område. Därför är det viktigt att snabbt få rätt diagnos för att kunna behandla och rehabilitera på rätt sätt!

Behandling av Stressfraktur i höften:

Avlastning av området är det viktigaste vid behandling av en stressfraktur. Sen bör du tillsammans med en specialist lägga upp ett successivt stegrande träningsprogram för att komma tillbaka till din idrott.