BOKA ONLINE Tegnérgatan 37

08-34 21 22

Slemsäcksinflammation i höften/Trokanterit


Slemsäcksinflammation i höften/ Trokanterit:

Slemsäckar är små vätskefyllda blåsor som finns på många ställen i kroppen runt leder och senor. Deras uppgift är att minska friktion och skydda senor och leder på utsatta ställen. Slemsäckarna kan bli överbelastade om senan eller leden överansträngs eller utsätts för ett långvarigt tryck. Slemsäcken blir då irriterad och kan svullna upp till en slemsäcksinflammation, även kallad bursit.

På utsidan av höften sitter ett stort muskelfäste som heter trokanter major (yttre höftknölen). Där fäster sätesmusklerna in (m. Gluteus medius) och där sitter även en slemsäck som lätt kan bli överbelastad. Om den slemsäcken eller muskelinfästningen blir inflammerad så får du en så kallad trokanterit. En trokanterit kan uppstå akut efter ett trauma mot höften, t.ex. ett slag eller liknande. Det vanligaste är dock att en trokanterit uppstår av:

- Överbelastning vid monotona rörelser av benet i t.ex löpning eller cykling. Ofta är bindvävshinnan på utsidan av höften och benet stram och ger då upphov till friktion och irritation av slemsäcken.

- Ett långvarigt tryck eller nötning mot utsidan av höften, t.ex. målvakter med dåliga höftskydd som slänger sig upprepade gånger mot hårt underlag.

- Ofördelaktiga ställningar i höft, knä eller fot, t.ex. högt fotvalv, uttalad plattfothet eller pronation av foten.

Symtom på Slemsäcksinflammation i höften/Trokanterit:

Symtomen vid en trokanterit är oftast smärta när man trycker på utsidan av höften eller ligger på den sidan. Du kan även känna smärta på utsidan av höften när du sitter med böjer i  höften och vid trappgång. Ibland kan även smärtan stråla ner längs utsidan av låret.

Behandling av Slemsäcksinflammation i höften/Trokanterit:

När man behandlar en trokanterit gäller det att avlasta utsidan av höften. Inflammationshämmande läkemedel kan hjälpa i det akuta skedet. Alternativ träning och ett stegrat rehabprogram är också en del i behandlingen. Det är viktigt att ta reda på de utlösande faktorerna och korrigera dom så att du slipper drabbas av samma sak igen. En grundlig undersökning och hjälp med alternativ träning och rehabprogram får du av någon av våra specialister!