BOKA ONLINE Tegnérgatan 37

08-34 21 22

Impingement/Inklämningssmärtor i höften


Impingement/ Inklämningssmärta i höftleden:

Inklämningssmärta i höften kan bero på FAI- Femuroacetabulär impingement.

Detta innebär att ledpannan på bäckenet eller ett område på lårbenshalsen har ett anatomiskt utseende som gör att det blir trångt vid rörelse i höften. Framförallt i böjning och inåtrotation i höften. Problemet är en benpåbyggnad som antingen kan sitta på ledpannan/acetabulum (pincer) eller på lårbenshalsen/collum femoris (CAM). Orsaken till benpålagringen är inte helt känt men en väl accepterad teori är att det blivit förändringar i tillväxtzonen på ledpannan eller lårbenshalsen under uppväxten som medfört benpålagringen.

Symtom på Impingement/Inklämningssmärta i höften:

Symtom vid impingement/inklämnings syndrom i höften är framförallt att rörelseförmågan i höften minskar, framförallt inåtrotation och böjning.Exempelvis är det svårt att sitta i skräddarposition eller att lägga upp det ena benet i knät. Kollisionen mellan ledpannan och lårbenshalsen upplevs ofta som en diffus ljumsksmärta. I vissa fall kan smärtan gå ner mot lår och knä. Med tiden finns risk för skada på labrum (menisken i höftleden) och ledbrosk och det i sin tur medför ännu mer smärta.

Utredning och behandling av Impingement/inklämningssmärta i höften:

Det är viktigt att få rätt diagnos tidigt och efter det en relevant behandlingsstrategi. Diagnosen ställs genom en klinisk undersökning av en höftspecialist. Det kan också bli aktuellt med röntgenundersökning av höften. Det är då avgörande att höften projiceras i rätt vinkel för att kunna se dessa benpåbyggnader. Vid en verifierad Impingement/inklämningsdiagnos kan en titthålsoperation bli aktuell där man slipar ner benpåbyggnaden. Då kan man även åtgärda eventuella skador på labrum (menisken i höftleden) eller ledbrosk. Om det inte finns indikation till operation kan rörligheten och symtomen förbättras avsevärt med hjälp av olika rörlighetsövningar och även behandling av musklerna omkring höftleden. Undersökning och bedömning av vidare åtgärd görs av våra specialister. Vi hjälper också till att lägga upp en behandlingsstrategi för att bli smärtfri och få upp rörligheten så snabbt som möjligt.

En obehandlad Impingement/Inklämning i höften kan med tiden öka risken för artrosförändringar. Hos ungdomar med dessa besvär är det den vanligaste orsaken till för tidig artros i höftleden. 

Läs mer om ont i höften och inklämning i höftled hos vår samarbetspartner Specialistcenter Scandinavia.  Skulle rehabilitering inte hjälpa att få bort smärtan kan en operation vara aktuell. Vi hjälper dig med remiss till Ortopedspecialist.