BOKA ONLINE Tegnérgatan 37

08-34 21 22

Artros i Höften


Det skulle kunna vara artros som du har drabbats av. Kontakta oss idag för att få en undersökning av en Specialist.

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning på 08-34 21 22

Din höftled har brosk som ger stadga och som gör att skelettets ben kan glida mot varandra. Artros i höften innebär att ditt brosk tunnats ut och att ben nöts mot varandra. Förslitningen i ledbrosket sker normalt sett under flera decennier och kan fortsätta att tunnas ut tills det nästan är helt borta.

Artros i höftleden är en av de vanligaste ledsjukdomarna idag med en ännu så länge okänd orsak. Viss forskning visar att risken för att du ska drabbas av artros i höften om du har någon nära släkting som har höftledsartros. Vidare ökar risken att du ska få dessa problem ju äldre du blir.

Andra riskfaktorer för att får artros i höft är om du har ett yrke eller andra orsaker som gör att höften belastas mycket, till exempel för att man är överviktig, har dåliga arbetsställningar, lyfter mycket och/eller utövar idrott intensivt.

Artros Symtom:

Symtom vid artros i höften är smärta och värk i ljumsken som ibland kan stråla till insidan eller utsidan av låret.

I början gör det mest ont vid belastning och då framförallt när man t.ex. ska resa sig upp och börja gå efter att man suttit still eller de första stegen på morgonen. Efter hand kan det även göra ont vid vila och rörelseförmågan i höften blir sämre. Därmed kan du känna av stelhet i höften och inskränkt inåtrotation och extension. Typiskt är att det är svårt att sitta med korsade ben och ta på sig strumpor och skor. För att ställa rätt diagnos krävs en manuell undersökning av en specialist och ibland även en röntgen av höftleden.

Artros i höften – Vad kan du göra?

Behandling av artros i höften innebär att man försöker minska symtomen av ledförslitningen. Rätt träning av muskelstyrka och rörlighet är viktigt för att förbättra funktionen av höften och minska smärtan.

Det är mycket viktigt att du får en noggrann undersökning av en av våra specialister så tidigt som möjligt för att i största möjliga mån slippa en besvärlig operation.

Blir smärtan så svår att den börjar påverka vardagslivet är operation ofta det enda alternativet och leden ersätts då med en protes. Men med rätt träning och behandling kan det vara möjligt att skjuta upp en eventuell sådan operation långt framöver.